Tervetuloa tutustumaan Joensuun tilkkukillan toimintaan!


sunnuntai 21. elokuuta 2011

Väriä elämään!

Aloitimme killan syyskauden värikkäästi! Aiemmilta vuosilta oli killan varastoon kertynyt monenlaisia värejä, joiden säilyvyydestä alkoi olla huoli. Lisäksi melkeinpä jokaisen varastoon oli kertynyt epäonnisia värjäyskokeiluja tai kamalia, kaiken inspiraation tappavia kankaita. Niinpä nämä kaksi yhdistettiin. :-)

Kotikartanon takapihalle pystytettiin värjäyskeskus.
Kangasmytyt valmiina pussivärjäykseen.

Tavoitteena batiikkikuvioita. Vanhojen lakanoiden ym. lisäksi värjättiin myös valmiita tekstiilejä ja vaatteita uusin iloisin värein.
Pöydän ympärillä riitti vilskettä.

Käytimme Semitone -värejä, joita lisäsimme veteen yhdessä kiinnitysaineen tai nestemäisen soodan kanssa. Osa mittasi ainekset mittasuhteineen tarkasti, osa käytti mittana huntturia. Yllätyksiä on siis luvassa... :-) Värjääminen eteni vauhdikkaasti. Tekemistä vauhditti tuulinen sää, joka välillä lennätteli muovipusseja ja tyhjiä kippoja sekä enteili sadetta, jota ei lopulta tullutkaan.


Hannan ja Ainin kokeiluja.
Pitsit ja pitsiliinat vaihtavat väriä.
Kangasta puristeltiin, kieriteltiin, rypistettiin...
Verenpunaista.
Mailan vihreä.
Pussit valmiina kotimatkalle.

Teimme värjäyksiä pussiin, jäätelörasioihin jne. Pussivärjäyksessä kangas laitetaan tiiviiseen säilyttimeen, jossa se saa seisoa vuorokauden. Sen jälkeen jokainen kotonaan pääsee availemaan pusseja. Kankaat huuhdotaan haalealla vedellä ja laitetaan pesukoneeseen 60 asteen pesuun ilman pesuainetta.

Meillä oli myös innokkaita katsojia! Kainuun harmaat ihmettelivät tekemisiämme aidan toisella puolella ja määkivät kannustavasti!


Osallistuva yleisö.

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Kovin synkeitä olivat säkit avatessa, mutta pesun jälkeen niistä paljastui herkullisia värejä. Myös siitä kakan värisestä ruskeatsa, jota kukaan muu ei huolinut. Tuosta rumasta ankan pojasta tuli kaunis tumma metsän vihreä! Otattehan tuotokset ensi kerralla mukaan ihasteltaviksi!?

Riitta kirjoitti...

Värjäyksistäni parhaiten onnistui pyjamanlahkeet! Joitakin muita kivoja yllätyksiä oli myös, mutta esim. keittiöpyyhkeistä ei tullut yhtään niin kivoja kuin olin haaveillut... Oli mukava kokeilla itselleni uusia värejä.

Otan värjäykset mukaan -toivon mukaan kaikki tekevät samoin!

Marjatta kirjoitti...

Teillä kaikilla on ollut niin muukaavaa, oi jospa oisin voinut olla muukaanaa!